Mănăstirea Văratic


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XVIII-XX
Importanta: A
Cod LMI: NT-II-a-A-10732
Adresa:
Localitate: sat VĂRATEC; comuna AGAPIA
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 15-Jun-2009

Manastirea Varatic a fost ridicata in 1785 intr-o poiana cumparata de la padurarul Ion Balanoiu, de maica Olimpia, fiica unui preot din Iasi, indrumata de faimosul calugar-carturar Paisie Velicicovski, staret al manastirii Neamt.
In 1803, prin hotatarea mitropolitului Veniamin Costache, Varatecul se uneste pentru scurta vreme cu Agapia si se infiinteaza aici o scoala monahala de meserii.
Intre anii 1807 - 1808, s-a construit biserica "Adormirea Maicii Domnului", pe locul celei vechi, dupa cum arata inscriptia din pridvor, scrisa in limba romana: " In anul 1808 s-a zidit aceasta sfanta biserica ce praznuieste hramul Adormirii Maicii Domnului, prin osteneala sfintiei sale prea cuviosul Iosif duhovnicul si a staretei Olimpia..."
In anul 1821 manastirea trece prin grele incercari. Odoarele sunt jefuite, calugaritele izgonite sau ucise, iar maica Olimpia e dusa in robie si rascumparata cu o mare suma de bani.
In anul 1900 un puternic incendiu mistuie cea mai mare parte a chiliilor, cele doua turle si acoperisul.
Turnul-clopotnita caruia i s-a distrus toata partea lemnoasa, a fost refacut imediat dupa incendiu si s-au construit alte chilii.
In ansamblul manastirii se mai afla biserica "Schimbarea la Fata", zidita in anii 1845-1847 de catre Eufrosina Lazu cu ajutorul Voievodului Mihail Sturza, si biserica "Sf. Ioan Botezatorul ", cladita in 1844 si refacuta in 1874. Pe peretele ei sudic se afla mormantul Veronicai Micle, decedata in 1889.
De-a lungul anilor, mai multe manastiri si schituri au trecut sub ascultarea manastirii Varatec: Topolita, Vanatorii Pietrii, Hangu,.Valeni, Almas, aducand cu ele noi mosii si noi surse de venituri.
In mijlocul incintei manastirii Varatic se afla biserica "Adormirea Maicii Domnului ", construita din piatra si caramida. In fata bisericii este statuia din bronz a Saftei Brancoveanu, lucrata in 1935 de Ion Jalea. Arhitectonic, biserica se prezinta ca un edificiu eclectic, cu elemente ale vechiului stil moldovenesc si elemente de arhitectura straina.
Absida altarului e semicirculara, iar absidele laterale au fost rotunjite in grosimea peretilor.
In partea stanga a naosului o nisa inchisa adaposteste scara care duce in amvon, iar in dreapta s-a amenajat o mica incapere pentru cartile de cult.
Pridvorul, cu doua intrari, este boltit, cu doua calote sferice sustinute de un singur arc longitudinal si de cele doua arce laterale.
Catapeteasma de o mare valoare artistica, este sculptata in lemn de tisa si suflata cu aur.
Fresca din interior, in stil neobizantin, este semnata de T. Ioan si D. Iliescu in 1882.
 ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt " de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez  si " Drumuri spre Manastiri " de Mihai Vlasie )